Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokrok ve válce v Jemenu, strany si vyměnily vězně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: army.mil

Saná - Zástupce jemenské vládní delegace uvedl, že se válčící strany během mírových jednání v Kuvajtu předběžně dohodli na vzájemném propuštění vězňů. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura AFP.

Jde o zatím nejdůležitější dohodu na jednáních, která začala v Kuvajtu 30. dubna. V Jemenu platí od poloviny dubna příměří, které je však stále porušováno.

Podle zástupců jemenské vládní delegace bylo rozhodnuto o osvobozené 50 procent vězňů během následujících 20 dnů. Ve středu by se měl dojednávat mechanismus výměny a přesné datum jejího zahájení.

Právě výměna vězňů je jedním z klíčových témat rozhovorů o ukončení násilností v Jemenu, které si tam vyžádaly již přes 6800 obětí. Na 2,8 milionu osob muselo kvůli bojům opustit domovy. Dalšími body jednání jsou mimo jiné stažení ozbrojených skupin či předání těžkých zbraní.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy