Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hladiny oceánů se zvyšují. Pohltily už pět známých ostrovů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Šalamounovy ostrovy - Vědci a ochránci přírody často hovoří o méně či více vzdálené budoucnosti a hrozbě zvyšující se hladiny oceánů. Pro Šalamounovy ostrovy je to však přítomnost.

V Tichém oceánu pět ze Šalamounových ostrovů za posledních sedm desetiletí zcela zmizelo pod vodou. Naposledy se tak stalo v roce 2011, informovali vědci ve studii zveřejněné v Dopisech přírodovědců. Dalších šest ostrovů ztratilo 20 % ze svého povrchu.

"Šalamounovy ostrovy nám přinášejí dobrý příklad toho, co můžeme na Zemi celkově očekávat. To, co zde vidíme, se stane normou," cituje autora výzkumu, Simona Alberta, CNN.

Jedná se o první vědecké potvrzení toho, co obyvatelé tvrdí již delší dobu. Australští vědci zkoumali fotografie a satelitní snímky 33 ostrovů v letech 1947-2014. Za důvod změn považují zvyšující se hladinu oceánů, kterou pohánějí mimo jiné klimatické změny. Nicméně podle deníku Guardian tyto klimatické změny nebyly předmětem studie.

Albert poukazuje na to, že v dané oblasti roste hladina moří ročně o 7 mm, což je dvojnásobek světového průměru - a důvodem jsou podle něj pasáty, větry, které jsou od devadesátých let v Tichomoří prý obzvlášť intenzivní.  "Jedná se o částečně přirozený cyklus, ale jejich zesílení také souvisí s oteplováním atmosféry," uvedl pro Guardian australský vědec.

Nicméně ať už je důvod jakýkoliv, přinášejí podle něj jasné varování proti tomu, co můžeme v budoucnosti očekávat.

Témata:  ochrana životního prostředí moře

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy