Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žaloba na šéfa nakladatelství Erdoganovi nevyšla

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Kolín nad Rýnem – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan neuspěl se žalobou na šéfa jednoho z největších evropských nakladatelství Axel Springer Mathiase Döpfnera. Ten se nedávno přihlásil k básni, která tureckou hlavu státu urazila.

Německý soud v Kolíně nad Rýnem se dnes podle agentury DPA postavil na stranu Döpfnera, který se v otevřeném dopise přihlásil k básni německého satirika Jana Böhmermanna, která Erdogana zesměšňuje.

Satirik na konci března ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, která obsahovala řadu vulgarismů a líčila tureckého prezidenta Erdogana třeba jako člověka, který porušuje lidská práva, ale také provozuje sex se zvířaty. Německý satirik básní reagoval mimo jiné na případy porušování svobody vyjadřování a tisku v Turecku.

Kvůli tomu teď pětatřicetiletý moderátor čelí trestnímu stíhání kvůli urážce zahraniční hlavy státu. Potrestání však chce totiž Erdogan také pro šéfa nakladatelského domu Axel Springer, který v dubnovém otevřeném dopise vyjádřil solidaritu s Böhmermannem a podpořil satirikova slova, k nimž se „plně a zcela připojil".

Soud ale návrh Erdoganova právníka Ralfa Höckera ve zrychleném řízení odmítl a odkázal přitom na právo Döpfnera na svobodné vyjádření názoru. Döpfnerovi podle soudu nešlo o další šíření urážek, ale o zapojení se do veřejné debaty. Tím však kauza skončit nemusí. Právník Höcker chce totiž Erdoganovi doporučit, aby šel s případem i do hlavního řízení.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy