Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Evropy může přijít 173 možných atentátníků, tvrdí Interpol

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Lyon - Interpol má k dispozici seznam 173 členů radikální organizace Islámský stát (IS), kteří mají údajně zvláštní výcvik zaměřený na páchání sebevražedných útoků v Evropě. Uvedl to list The Guardian.

Potenciální atentátníky na seznamu Interpolu údajně na Blízkém východě vycvičili za jediným účelem - pomstít se evropským zemím za zapojení do koalice proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii.

Žádný ze 173 podezřelých se ale zatím nedostal do Evropy, napsal The Guardian, podle kterého mezinárodní policejní organizace seznam evropským tajným službám rozeslala již na konci května.

Informace o džihádistech pocházejí podle britského listu od amerických tajných služeb, které je získaly z důvěryhodných zdrojů na Blízkém východě. Na seznamu jsou údajně jména, fotografie a data, kdy jednotlivé osoby IS naverboval, dále jména matky a údaje o mešitě, ve které se dotyčný nejčastěji zdržoval.

Interpol chtěl rozesláním seznamu evropským tajným službám především zjistit, zda mohou k jednotlivým osobám poskytnout další informace, napsal The Guardian.

Témata:  Islámský stát Interpol

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy