reklama

Sobotní ceremonie se zúčastnil i prezident Donald Trump, který plavidlo za 12,9 miliardy dolarů (288 miliard korun) označil za nový symbol éry americké moci.

"Každý se dozví, že Amerika přichází, že Amerika sílí," řekl o Trump o plavidle, které označil za "vzkaz o výtlaku 100.000 tun". Válečnou loď označil za úžasnou a nádhernou.

"Tato loď je pro ostatní hlavně odstrašení, díky kterému nemusíme bojovat. Loď je rovněž zárukou toho, že když na boj dojde, tak to vždy skončí tak, že vyhrajeme, vyhrajeme, vyhrajeme. Nikdy neprohrajeme," řekl Trump. Dodal, že v bitvě Amerika nestojí o střet, ale o jasnou vojenskou převahu. "Požadujeme vítězství a totální vítězství mít budeme, věřte mi," řekl.

Uvedení do služby byla přítomna i dcera někdejšího amerického prezidenta Geralda Forda z let 1974-77 Susan Fordová Balesová, která je patronkou plavidla. Ta také vydala první slavnostní rozkaz. "Důstojníci a posádko, zaujměte místa na lodi a uveďte ji do života!" uvedla v rozkaze, kterým oficiálně vyslala plavidlo do námořní služby. "Ať bůh požehná a chrání tuto válečnou loď a všechny, kdo se na ní budou plavit," dodala.

Letadlová loď USS Gerald R. Ford dala jméno celé třídě, kterou bude tvořit deset lodí. V současné době je ve výstavbě plavidlo USS John F. Kennedy, které by mělo být do služby zařazeno v roce 2020, a v příštím roce se očekává založení kýlu jednotky USS Enterprise.