Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europarlament vzkazuje: Neobtěžujte nás, jsme na dovolené

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropský parlament dává jasně najevo, že má dovolenou, takže se ani neobtěžujte jej kontaktovat, píše server Politico, který odkazuje na dopis předsedy Evropského parlamentu Antonia Tajaniho. Tajani v něm vysvětluje, že on a ostatní poslanci EP se nevrátí až do začátku září.

Tajani poslal dopis šéfovi Evropské komise Junckerovi, který začíná slovy „milý Jean-Claude“. V něm Tajani poukazuje na to, že Parlament má letní přestávku a že by mu neměla být až do začátku září posílána žádná práce.

„Byl bych Vám vděčný, kdybyste od data přijetí tohoto dopisu mohli pozastavit předávání oznámení nebo žádostí rozpočtovému orgánu [tedy Parlamentu]," napsal Tajani v dopisu. Podle serveru Politico je na něm datum 13. července.

Parlament by mohl být potřebný, pokud bude chtít Komise přenést peníze mezi rozpočty, například aby reagovala na migrační krizi. Podle Komise bylo v letošním roce podáno již 17 žádostí o převod prostředků, informuje server.

Pokud tedy bude potřeba udělat nějakou změnu, stane se tak zřejmě až na začátku září. „Rád bych vás informoval, že je zvykem, že Evropský parlament nebude mít v období od 12. července do 30. srpna ani plenární zasedání, ani schůze výborů," napsal Tajani.

Dodal, že by bylo nespravedlivé obtěžovat Parlament na základě „principu loajální spolupráce mezi evropskými institucemi" a požádal Junckera, aby „přijal nezbytná opatření", aby zajistil, že letní přestávka Parlamentu zůstane klidná. Dopis končí formálně - „s úctou".

Podobný dopis byl podle Tajaniho „také zaslán předsedům orgánů a institucí EU".

Sám Juncker nedávno označil europarlament označil za směšný. Reagoval tak na fakt, že debaty o uplynulém předsednictví Malty v EU se na plenárním zasedání ve Štrasburku účastnilo málo europoslanců. „Evropský parlament je směšný, velmi směšný," řekl Jean-Claude Juncker. 

Parlament by podle něj měl respektovat i představitele malých zemí. „Takového zasedání se už nikdy nezúčastním," řekl předseda EK, který byl dlouho premiérem půlmilionového Lucemburska.

Předseda EP Antonio Tajani reagoval pobouřeně. „Žádám vás, abyste volil jiná slova. Nejsme směšní," řekl.

Juncker se později omluvil, že použil takový jazyk, a napsal jednostránkovou nótu Tajanimu, ve které se omlouvá za svou vznětlivost. Tajani ve své odpovědi připomněl Junckerovi, že „je to Parlament, který musí kontrolovat Komisi".

Témata:  Jean-Claude Juncker Evropská komise (EK) EU Antonio Tajani Evropský parlament

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy