Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea bude ve zbrojení pokračovat. Čeho bychom se měli obávat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang, Washington - Severní Korea v posledních dnech žila kongresem dělnické strany. Vládce země, Kim Čong-un oznámil, že nepoužijí jadernou zbraň, pokud se nesetkají s útokem na jejich suverenitu. I nadále však hodlají ve svém zbrojení pokračovat. Odborník na tématiku jaderných zbraní se domnívá, že je třeba tvrdě vyjednávat.

Bývalý člen CIA se například nedávno nechal slyšet, že v případě dalších jaderných testů USA nevylučují preventivní útok na Severní Koreu. Odborník na jaderné zbrojení, John Carlson, se ve svém komentáři pro server Iowy Interpreter zamýšlí nad tím, jak by se měl Západ vypořádat s hrozbami, které tato země představuje.

"Věštšina odborníků se domnívá, že Severní Korea ve svých tvrzeních o jaderných zbraních přehání. Jejich jaderné testy byly malé a mnoho z raketových testů se nezdařilo. Nicméně není pochyb o tom, že v budoucnosti pokročí a mohli by tak do konce desetiletí získat raketu, která bude mít dolet až na území americké pevniny," komentuje situaci.

I proto se prý například v Jižní Koreji či Japonsku nyní čím dál více hovoří o tom, zda by měli také začít pracovat na svých jaderných zbraních. A podle Carlsona je zřejmé, že sankce nestačí.

"Jediný způsob, jak přesvědčit Severní Koreu ke změně je ukázat jim, že jim to přinese výhody. Je třeba se vrátit k jednání. Otázkou zůstává, co Severní Korea opravdu chce," uvádí člen Institutu pro řízení jaderného materiálu. A to je prý třeba zjistit právě díky společným rozhovorům.

Severní Korea podlě něj musí pochopit, že ji svět nepřijme jako jadernou mocnost a připomíná, že to jasně oznámil i jejich spojenec, íránský prezident Rouhání. "Pokud tento fakt neakceptují, jednání nemají šanci na úspěch. Na druhou stranu je nereálné chtít, aby se jejich jaderného vývoje vzdali," upozorňuje Carlson. 

Cílem by tak podle něj měla být mírová smlouva. "Problém je, že USA i Severní Korea mají na věc odlišný názor a jednání by tak mohla trvat roky," a dodává, že vše navíc komplikuje i vysoká míra nedůvěry mezi oběma zeměmi.

"Pokud však Kim Čong-un nebude ochoten vyjednávat, musí vědět, že mezinárodní komunity nebudou mít jinou možnost než použít jakýchkoliv nutných prostředků, aby hrozbu z jejich strany zastavil. A je tedy i v zájmu Číny, aby svého spojence přesvědčila," uzavírá.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy