Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn padl, volají lidé po prvních dnech vlády muslimského starosty

Londýn, Tower Bridge
Londýn, Tower Bridge
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn – Před několika dny se stal starostou Londýna labourista Sadiq Khan, vůbec první muslim, který britskou metropoli povede. Zatímco pozorovatelé z celého světa chválí progresivitu Londýna, na internetu už se objevila negativní kampaň, která míří právě na Khana.

Podle odpůrců muslimského starosty přestavuje Khan ohrožení nejen pro britskou metropoli, ale i pro celou zemi. Na Twitteru se už začal používat hashtag #Londonhasfallen, tedy Londýn padl.

Bývalý vůdce krajně pravicové a antiislámské skupiny English Defence League (EDL, Liga na obranu Anglie) Tommy Robinson - vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon – odstartoval svou vlastní kampaň, pomocí které chce ukázat, že muslimský politik je nebezpečný. Podle severu joe.co.uk se pokouší Robinson zasít ve společnosti strach a nenávist.

In his blind hatred Tommy can't tell the difference between Saadiya and me. Malice knows no boundaries it seems. pic.twitter.com/jGBkdsND4U

— Sarah Joseph (@SarahIJoseph) 8. května 2016

 

Na sociálních sítích někdejší šéf EDL zveřejnil fotografii, která má zachycovat Khana a jeho manželku Saadiyu Ahmedovou před a po volbě. Na první fotce je žena nezahalená a po boku politika, na druhé už stojí v pozadí a na hlavě má muslimský šátek.

Fotka tak má naznačit, že poté, co byl Khan zvolen starostou Londýna, mohl přestat předstírat liberální názory a vrátit se k „tradičním muslimským způsobům". Problémem však je, že zahalená žena na druhé fotce není Khanova manželka, ale generální ředitelka společnosti Emel Media Group Sarah Josephová.

Sama Josephová potvrdila, že na druhém snímku je ona, a Robinsona odsoudila za šíření falešných zpráv. Vše také zveřejnila na sociálních sítích. „Ve své slepé nenávisti nepozná Tommy rozdíl mezi Saadiyou a mnou. Zlé úmysly nemají hranic," komentovala vše na Twitteru. „Zřejmě jsem teď žena Sadiqa Khana, která byla nucena vrátit se ke svému hidžábu! Lidé, ujišťuji vás, nejsem Saadiya," dodala.

Mezitím se však fotky chytily další pravicové servery včetně webu mladých konzervativců a začaly informaci šířit dále prostřednictvím článků i sdílením původní koláže vytvořené Tommym Robinsonem.

Témata:  muslimové Londýn Sadiq Khan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy