Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydatné deště v Německu zvýšily hladiny řek, )úřady jsou připravené na evakuaci občanů

Déšť
Déšť
Foto: Pixmac

Berlín - Durynsko a Dolní Sasko se kvůli vydatným dešťům potýkají s rozvodněnými vodními toky. Německé úřady hlásí, že jsou připraveny vyhlásit evakuace, pokud si to situace vyžádá.

"Naše hráze zatím drží. Stejně jako dříve jsme připraveni na vše. I na evakuaci," uvedli hasiči z dolnosaského Hildesheimu, kde stále stoupá hladina řeky Innerste. Prozatím ale nucený odchod obyvatel není na programu, pokud by k němu ale došlo, týkal by se asi 1100 lidí.

Přes noc v Hildesheimu bojovalo s živlem asi 200 hasičů. "Stavěli jsme hráze z pytlů s pískem a prověřovali, zda vydrží tlak vody," uvedli hasiči. Na některých místech se rozvodněné řece podařilo přes hráze proniknout, vesměs šlo ale o travnaté pobřežní plochy.

Řeka Innerste dosáhla v noci rekordní hladiny. Zatímco při povodních v roce 2007 ukazoval vodočet ve městě výšku hladiny na 675 centimetrech, v noci na dnešek to bylo 694 centimetrů.

Situace je stabilní také v okresech Holzminden a Hameln-Pyrmont na jihu Dolního Saska. Místní úřady hlásí, že záchranné složky mají vše pod kontrolou.

Zprávy o velkých zásazích dosud nepřišly ani z Durynska. "Od půlnoci je tady v zásadě klid," uvedla dnes ráno mluvčí krizového střediska této německé spolkové země. Hladiny vod ale nadále pomalu stoupají. V Göllingenu proto museli hasiči zvýšit hráze na řece Wipper.

Témata:  Německo počasí déšť

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy