Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo v šoku: Možný výskyt teroristů mezi migranty roste

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Počet udání na možný výskyt teroristů mezi uprchlíky v Německu roste. Kriminalisté už prošetřili 369 oznámení, přičemž ve 40 případech bylo zahájeno řízení. Podle Spolkového kriminálního úřadu (BKA) je riziko spáchání teroristického činu v Evropě i v Německu velmi vysoké.

"Další atentáty islamistických teroristických buněk se nedají vyloučit," citoval německý list Osnabrücker Neue Zeitung (ONZ) zprávu BKA. Poznatky o konkrétních plánech na teroristický útok ale prý úřad nemá.

Ještě v lednu mluvil BKA o 244 oznámeních za loňský rok na možný výskyt teroristů mezi migranty, z nichž v 19 případech zahájil šetření. Nejčastěji kriminalisté prověřují možnost členství migrantů v teroristické organizaci či přípravy závažného trestného činu.

Odborník Křesťanskodemokratické unie (CDU) na otázky vnitra a poslanec Wolfgang Bosbach varoval, že možnost, že se mezi uprchlíky ukrývají i teroristé, je třeba brát velmi vážně a to i vzhledem k atentátům v Paříži a Bruselu. Problémem podle něj je, že totožnost mnoha migrantů německé úřady vůbec neznají.

Poslankyně opoziční strany Levice Ulla Jelpkeová ale varovala před vyvoláváním paniky. "Možnost, že se mezi velkým množstvím uprchlíků nacházejí i někteří příznivci Islámského státu včetně vycvičených atentátníků, nesmí vést k tomu, že teď budeme všechny uprchlíky ze Sýrie a Iráku paušálně podezřívat z toho, že jsou teroristé," řekla.

Témata:  Německo uprchlíci terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy