reklama

Server s odkazem na přední experty uvádí, že ačkoliv se někteří domnívají, že za přidáním žen k teroristickým skupinám lze hledat zastrašování, jiní tvrdí, že rostoucí podíl žen na mezinárodním terorismu lze připisovat zejména sociálním médiím.

Rabia Chaundryová z Amerického mírového institutu například uvádí, že mnoho žen, které se přidaly k extremistickým skupinám, hledaly identitu a pocit sounáležitosti. „Chtěly ukázat, že jsou stejně oddané, jako jsou muži," uvedla na Fóru prevence a řešení konfliktu ve Washingtonu.

Podle Chaundryové mladé ženy v USA, jejichž rodiny pochází ze zemí mimo Západ, trpí krizí identity. I její rodiče pochází z Pákistánu. Podle ní se tak stávají zranitelnými vůči náborům na sociálních sítích a lákadlům teroristů. „Necítí se být proti Americe, ale necítí se ani jako Američanky," podotýká Chaundryová.

S tím souhlasí i Michael Shipler z mezinárodní neziskové organizace Search for Common Ground, která se snaží řešit konflikty mírovým jednáním a spoluprací. „Sociální média se stala skutečným katalyzátorem," uvedl a dále vysvětlil, že jich využila jak Al Kajda, tak i Islámský stát (IS). Kampaně IS jsou podle něj krátké a úderné, což má mít za cíl zvýšit „touhu změnit věci".

Server varuje, že se ženy čím dál častěji zapojují do násilných činů. Podle Kathleen Turnerové z U.S. Army War College ale zapojení žen do působení násilných extremistických skupin není nic nového. Varuje, že se ženy často cítí, jako že musí získat respekt a dokázat, že jsou silné.