reklama

Královna se k říjnové návštěvě čínské hlavy státu vrátila na středeční zahradní slavnosti v Buckinghamském paláci v rozhovoru s policistkou Lucy D'Orsyovou, která byla zodpovědná za bezpečný průběh akce.

Policistka Alžbětě II. vylíčila náročné jednání s čínskými zástupci, načež jí královna odvětila, že byli "velmi hrubí k (naší) velvyslankyni". D'Orsyová následně popsala incident, kdy čínští zástupci odešli ze setkání s britskou velvyslankyní v Číně za "velmi hrubý a velmi nediplomatický".

Vyjádření zřejmě nepomůže snaze britské vlády o výrazné prohloubení obchodních vztahů s Pekingem. "Čínská státní návštěva byla ale nesmírně úspěšná a všechny strany úzce spolupracovaly na tom, aby proběhla hladce," mírnila diplomatickou roztržku mluvčí královny.

Na veřejnost unikl i záznam rozhovoru královny s premiérem Davidem Cameronem, na němž se šéf britské vlády svěřil, že na plánovaný summit proti korupci dorazí i zástupci dvou zřejmě nejzkorumpovanějších zemí světa. Výslovně zmínil Nigérii a Afghánistán.