Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvyklý výrok Alžběty II.:Čínští úředníci jsou hrubí a nediplomatičtí

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Britská královna Alžběta II. označila chování čínských úředníků během přípravy loňské návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga za velmi hrubé. Výrok je velmi neobvyklý, protože Alžběta si své názory nechává většinou pro sebe.

Královna se k říjnové návštěvě čínské hlavy státu vrátila na středeční zahradní slavnosti v Buckinghamském paláci v rozhovoru s policistkou Lucy D'Orsyovou, která byla zodpovědná za bezpečný průběh akce.

Policistka Alžbětě II. vylíčila náročné jednání s čínskými zástupci, načež jí královna odvětila, že byli "velmi hrubí k (naší) velvyslankyni". D'Orsyová následně popsala incident, kdy čínští zástupci odešli ze setkání s britskou velvyslankyní v Číně za "velmi hrubý a velmi nediplomatický".

Vyjádření zřejmě nepomůže snaze britské vlády o výrazné prohloubení obchodních vztahů s Pekingem. "Čínská státní návštěva byla ale nesmírně úspěšná a všechny strany úzce spolupracovaly na tom, aby proběhla hladce," mírnila diplomatickou roztržku mluvčí královny.

Na veřejnost unikl i záznam rozhovoru královny s premiérem Davidem Cameronem, na němž se šéf britské vlády svěřil, že na plánovaný summit proti korupci dorazí i zástupci dvou zřejmě nejzkorumpovanějších zemí světa. Výslovně zmínil Nigérii a Afghánistán.

Témata:  Královna Alžběta II. Čína Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.