Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oko za oko: Městská rada za trest nařídila znásilnění mladé dívky

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Čtrnáct členů pákistánské vesnické rady bylo zatčeno za to, že vydalo příkaz k znásilnění dospívající dívky. Mělo jít o trest za znásilnění, které spáchal její bratr. Informuje o tom agentura AFP.

K incidentu došlo v pákistánské oblasti Raja Rama v Muzaffarabadu, předměstí města Multan, uvedli vyšetřovatelé. „Jirga (obecní rada) nařídila znásilnění šestnáctileté dívky jako trest, protože její bratr znásilnil 12leté dítě," řekl Alláh Bakš, místní policejní úředník.

Řekl také, že obecní rada byla oslovena mužem, který si stěžoval, že jeho dvanáctiletá sestra byla znásilněna bratrancem. Rada pak nařídila stěžovateli, aby na oplátku znásilnil sestru obviněného, řekl Bakš. Tento příkaz byl podle jeho slov také proveden. To potvrdil také Rašid Taheem, policejní důstojník, který vede vyšetřování.

„Obě strany pak minulý týden případy znásilnění oznámily na místní policejní stanici," řekl pro AFP. „Zatím jsme zatkli 14 lidí z vesnického zastupitelstva," řekl a dodal, že „hlavní obviněný" - muž, který znásilnil dvanáctiletou dívku - je stále na svobodě.

Jirgas, tedy vesnická rada, je tvořena místními staršími a tradičně se zabývá řešením sporů ve venkovských oblastech Pákistánu, zvláště tam, kde soudci a právníci nejsou vždy přístupní nebo důvěryhodní. Tyto rady jsou však protiprávní a vynášejí kontroverzní rozhodnutí, zejména pokud jde o ženy.

Jirga se podílela na jednom z nechvalně proslulých případů sexuálního násilí na ženách v Jižní Asii. V roce 2002 nařídila znásilnění Pákistánky Mukhtar Mai poté, co byl její bratr falešně obviněn ze znásilnění.

Mai udělala neobvyklé rozhodnutí, když se rozhodla vzdorovat svým násilníkům a zažalovat je. Její útočníci sice od soudu odešli svobodní, ale Mai se stala velkou aktivistkou za práva žen. Její příběh inspiroval operu „Thumbprint", která měla premiéru v New Yorku v roce 2014 a minulý měsíc také v Los Angeles.

Témata:  znásilnění Pákistán násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy