Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žluté moře je uzavřeno. Čína se připravuje na obrovské námořní cvičení

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Jen pár dní po ostře sledovaných rusko-čínských manévrech v Baltském moři je čínské námořnictvo opět v pohybu. Ve středu uzavřeli rozlehlou oblast čítajících 40,000 km2 moře kolem provinčního města Čching-tao a zákaz platí pro všechny nevojenské lodě.

Podle oficiálních státních médií zaberou cvičení dva dny a konají se jen pár dní před oslavami 90 let od založení Čínské lidové armády. Současného tréninku by se neměli zúčastnit Rusové, kteří se s čínskou flotilou setkají znovu v září na společném výcviku v Japonském a Ochotském moři.

Čína manévruje ve Žlutém moři nejspíš v reakci na stoupající napětí na Korejském poloostrově. Již v dubnu varovali před eskalací krize a ze strachu před vypuknutím války navýšili počty vojáků u hranice se Severní Koreou. Žluté moře bývá ohniskem konfliktu mezi Severní a Jižní Koreou, často se stává, že vojenské hlídky střílejí po rybářských lodích sousední země.

Čínský sen: Silná námořní velmoc

Bezpečnostní experti varují, že se Čína dlouhodobě snaží vybudovat flotilu, která bude sloužit nejen k obraně vlastních pobřežních vod, ale bude schopná i operovat na všech světových oceánech. Kromě Baltského moře, ke kterému země nemá přístup, si čínské lodě v minulosti už prozkoumali oblast Středozemního moře.

Pohyby čínských lodí napjatě sledují USA, Japonsko a NATO, kterým se vojenská cvičení na společných mořích nelíbí. Čínskou vládu to však nechává chladnou a nejedny státní noviny doporučují západu, aby se „uklidnil“.

Podle tiskové agentury Sin-chua se jedná o běžné námořní cvičení, který nemá vyvolávat pozdvižení. USA vysílá svou flotilu do asijských vod pravidelně, aniž by se Číňané hlasitěji bouřili.

Témata:  Čínská lidová osvobozenecká armáda Čína

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy