Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron varuje: Nemůžeme přijmout všechny migranty. Hotspoty v Libyi chceme už letos

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Orleáns - Francouzský prezident Emmanuel Macron chce, aby byla už letos v létě otevřena registrační střediska neboli hotspoty pro migranty. Uvedl to během návštěvy centra pro uprchlíky v Orléansu ve střední Francii. Zároveň však uznává, že bezpečnostní situace v neklidné Libyi to momentálně neumožňuje.

„(Chceme) zabránit tomu, aby lidé bláznivě riskovali, ne všichni mají navíc nárok na azyl," vysvětloval Macron. Dodal, že chce hotspoty zřídit už toto léto. Postěžoval si však, že ostatní evropské země jsou v tomto velmi zdrženlivé. „Zkusíme to ale udělat (v součinnosti) s Evropou. V každém případě my, Francie, tak učiníme," řekla hlava Francie.

Mluvil o tom, že v Libyi se nyní nachází 800.000 až milion uprchlíků. Je prý proto třeba rozlišovat mezi žadateli o azyl a ekonomickými migranty. „Neexistuje žádná země, která by mohla přijmout všechny ekonomické migranty," říká Macron.

Macron chce francouzské úředníky vyslat i do stávajících italských registračních středisek. Nevyloučil ani vznik hotspotů v Nigeru. Právě v nigerském městě Agadezu se soustřeďují převaděči lidí, kteří migrantům ze západní Afriky slibují bezpečnou cestu přes Saharu.

Témata:  Francie Libye uprchlíci Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy