Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU čelí nejisté budoucnosti. Jaké jsou její šance?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín - Evropská unie se podle mnohých nachází v krizi, kterou nepamatuje. Dokáže ji přežít a jak by měla postupovat? Hubertus Porschen má odpověď.

 "Diskuze o řízené migraci ukazují, že EU není schopna najít společné řešení, zvyšuje se ochrana národních hranic a jednotlivé členské země mají pocit, že EU nebyla schopna je ochránit a zajistit stabilitu," vysvětluje předseda německé asociace mladých podikatelů, Hubertus Porschen ve svém komentáři pro Frankfurter Rundschau

Upozorňuje na situaci v Řecku, které bojuje se svým dluhovým zatížením či ve Francii, kde je vysoká nezaměstnanost a sílí protievropské nálady. Ale to zdaleka nejsou jediné země. Tento trend se objevuje všude. Proč tomu tak je? "Nadšení z práce na silné a prosperující Evropě bez války je pryč," domnívá se tento německý odborník na sociální média a digitalizaci..

Avšak ani plánované referendum o odstoupení Velké Británie z EU by podle něj nemuselo být vnímáno jako konec této instituce. "Je to budíček a vyslané varování," domnívá se. Evropa se podle něj musí vrátit ke svým prvotním cílům a také zajistit, aby byla jasně stanovena a dodržována pravidla.

Dnešní situace by prý spíše měla vést k modernizaci EU. "Toto břemeno leží především na mladých lidech. Je nyní na nich, aby pokračovali v tom, co jejich předci přivedli k životu. EU nyní musí kriticky analyzovat a přehodnotit své jednání, pokud chce být zase konkurenceschopná a stabilní," uzavírá.

Témata:  EU Německo krize

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy