Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský premiér žádá pro palestinského vraha tří osadníků trest smrti

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Jeruzalém - Palestinec, který minulý pátek zavraždil tři židovské osadníky na okupovaném Západním břehu Jordánu, by měl dostat trest smrti. Myslí si to izraelský premiér Benjamin Netanjahu. I když izraelský právní řád umožňuje vynášení trestu smrti, uplatněn pouze jedinkrát - při popravě nacistického zločince Adolfa Eichmanna v roce 1962, připomněla agentura AP.

Podle tiskových agentur o trestu smrti šéf vlády mluvil při návštěvě rodiny obětí v osadě Halamiš nedaleko Ramalláhu. „Trest smrti pro teroristy - nadešel čas v nejtěžších případech ho uplatnit," prohlásil premiér.

„Je to zakotveno v zákonu. Je k tomu nutné jednomyslné rozhodnutí soudců, ale jestli chcete znát stanovisko vlády a moje jako premiéra, tak v případu, jako je tento..., by měl být vykonán," dodal.

Podle izraelského listu Haarec Palestinec ubodal tři lidi: ženu a muže okolo šedesátky a muže kolem čtyřiceti let. Další, osmašedesátiletá žena utrpěla zranění a byla převezena do nemocnice. Všechny oběti jsou podle izraelských médií členy jedné rodiny. V domě byly i děti, kterým se ale nic nestalo.

Útočník byl v médiích indetifikován devatenáctiletý Palestinec Umar Abid, který žil ve městě nedaleko osady. Postřelil jej soused napadených, který slyšel výkřiky a přiběhl na pomoc.

Témata:  Benjamin Netanjahu Izrael Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy