reklama

Podle japonského ministerstva zdravotnictví přenesla nakažená kočka nemoc pocházející od klíšťat na ženu. Jedná se prý o první případ, kdy zvíře přeneslo nemoc způsobenou klíštětem na člověka.

Server BBC uvádí, že žena, jejíž jméno není známé, zemřela 10 po té, co ji kočka pokousala. Příčinou smrti byla nemoc SFTS (z anglického Severe Fever with Thrombocytopenia Syndrome), jejímž přenašečem jsou právě klíšťata. Proti nemoci zatím neexistuje žádná obrana kromě vyhýbání se klíšťatům.

Lékaři, kteří zkoumali příčinu smrti, nenašli žádné známky toho, že by ženu kouslo klíště. Protože klíště nenašli, předpokládají, že ji přenesla na ženu kočka. „Ještě není potvrzené, že byla přenašečem kočka, ale je možné, že je toto první případ,“ uvedly autority pro BBC.

„Dodnes žádný přenos ze zvířete na člověka nebyl zaznamenán,“ komentoval pracovník japonského ministerstva zdravotnictví pro agenturu AFP. Nemoc SFTS je poměrně novou nemocí, která pochází z Číny, Korey a Japonska. Zatím se o ní příliš mnoho neví. Je však prý smrtelný až ve 30 % případů a nejnebezpečnější je pro lidi po padesátce.