Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravicové aktivisté chtěli blokovat lodě s migranty, sami ale běžence pašovali

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Famagusta - Aktivisté, kteří chtějí bojovat proti nevládním humanitárním organizacím ve Středozemním moři, byli pozatýkáni. V turecké části Kypru čelí obviněním, že mají falešné dokumenty. Navíc na své palubě pašovali 21 Asiatů.

Pravicoví radikálové, kteří si pronajali loď, s jejíž pomocí chtěli bránit pašování migrantů do Evropy, mají smůlu. Jejich loď nejprve nevpustili přes Suezský průplav, při zpáteční cestě se pak zastavili na Kypru a byli zadrženi. Píše o tom britský Guardian. 

K jejich zadržení došlo na turecké části ostrova Kypr. Jejich plavidlo C-Star totiž pašovalo 21 obyvatel jižní Asie. O události jako první informoval ve středu turecký list  Kıbrıs Postası. Aktivisté byli zadrženi v přístavním městě Famagusta. 

Devět členů posádky bylo posláno do vazby. Podle místního lidskoprávního aktivisty Faiky Pasy šlo i kapitána lodě a "druhého kapitána" německé národnosti. Podle policie ve Famagustě zadržení ve čtvrtek stanou u soudu, spolu se švýcarským majitelem lodě. 

"Pašování lidí tady u nás není definováno jako zločin, obvinění tak byla vznesena kvůli dokumentům posádky, podle nichž má jít o námořníky začátečníky. Bylo dokázáno, že tyto dokumenty jsou zfalšované," uvedl Pasa. 

Na palubě C-star se nalezlo 20 uprchlíků z asijské Šrí Lanky. Mělo jít o námořníky, kteří se na lodi zaučovali. Úřady jim povolili dál cestovat, dostali se na letiště, ale tam mluvili úplně jinak. "Někteří prozradili, že zaplatili 10 tisíc eur, aby se dostali do Itálie," prozradil Pasa. "Pět jich požádala o azyl, ostatních patnáct se vydalo zpět na cestu na Šrí lanku," dodal. 

Aktivistická organizace Defend Europe zveřejnila ve středu na twitter své stanovisko. Podle jejich verze nešlo o uprchlíky, ale o učňovské námořníky, kteří jen absolvovali výcvik. Dvacet námořníků čekalo na letišti, aby se vrátili domů, ostatní nevládní organizace však podle stanoviska aktivistů těmto "námořníkům" nabídly, aby zůstali v Evropě a požádali o azyl výměnou za "sliby a peníze". 

Podle aktivistů jich to patnáct odmítlo, zatímco pět jich přijalo úplatek a teď za něj vznášejí obvinění vůči posádce a vlastníkovi lodě.

Kyperské úřady odmítly komentovat to, zda vědí, kde se teď loď C-Star nachází. "Byla ve Famagustě, ale nevíme, zda je stále tady, nemůžeme ji lokalizovat," uvedl jeden z činitelů. Posádka lodi totiž deaktivovala anténu a s ní i automatický identifikační systém. "Jelikož jde o Turky okupované území, nemůžeme s tím nic udělat. Nemůžeme tam jet a zjistit víc," dodal. 

Loď dlouhá 40 metrů si aktivisté pronajali za 75 tisíc eur, ty vydělali pomocí crowfundingu. Původně chtěli zakotvit v sicilské Katánii, následně se měli vydat k libyjským břehům. Starosta Katánie jim však přístup do přístavů zakázal, aktivisté se vydali do oblasti Suezského průplavu a následně na Kypr. Skupina aktivistů slibuje, že jakmile skončí jejich vyšetřování, bude pokračovat ve svém úkolu. Jejich cílem je pátrat po "záchranných plavidlech" a odrazovat jejich posádku od "pašování" uprchlíků.

Témata:  Kypr uprchlíci pašeráctví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy