Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Člen IS popravil vojáka, bruselský soud ho pustil domů

Islámský stát nacvičuje invazi?
Islámský stát nacvičuje invazi?
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel -­ Iliass Khajari (25) je jedním z takzvaných zahraničních bojovníků. Odešel v roce 2012 do Sýrie bojovat po boku Islámského státu, aby se v roce 2013 vrátil zpět domů do Bruselu. Minulý týden byl odsouzen k pětiletému vězení za účast na teroristických činech. Ačkoliv se přiznal k brutální vraždě, soudce vazbu nenařídil. Více informací přinesl server The Daily Caller.

Krátce po Khajariho návratu do Bruselu policie začala sledovat jeho telefonní hovory. Během hovoru s kamarádem Khajari přiznal, že brutálním způsobem usekl hlavu syrskému vojákovi. „Byl nepřítel Alláha, proto jsem mu uřízl hlavu," měl Khajari v nahrávce podle belgického deníku Het Laatse Nieuws uvést.

Státní žalobce proto navrhoval, aby Khajari zůstal ve vazbě, jelikož pro veřejnost představuje hrozbu. To ale soudce podle serveru zamítl a rozhodl, aby byl Khajari propuštěn na svobodu do doby, než bude jeho proces dokončen, což by ale mohlo trvat i několik měsíců.

Jak server uvádí, Khajari, který v Sýrii celkem strávil šest měsíců, se do Bruselu vrátil kvůli těžkému zranění, kdy mu kulka poškodila plíce. Poprava vojáka ale součástí soudního procesu podle serveru vůbec nebyla, protože vyšetřovatelé nebyli schopni zjistit okolnosti tohoto zločinu.

Nahrávky také podle serveru odhalily, že Khajari měl vazby na bývalého předsedu skupiny „Sharia4Belgium", která se soustředila na nábor a radikalizaci mladých muslimů včetně některých z těch, kteří jsou podezřelí z útoků v Bruselu a Paříži.

Témata:  terorismus Islámský stát Belgie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy