Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Etnické menšiny nejsou vítány, napsala tělocvična. Prý se bojí teroristů

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Tělocvična ve východní německé spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko čelí kritice poté, co ve svém okně zveřejnila oznámení, v němž etnickým menšinám říká, že už nejsou v zařízení vítány. S odkazem na německá média o tom informuje server The Local.

Oznámení vyvěsila pobočka řetězce Easyfitness ve městě Güstrow krátce poté, co policie ve městě zatkla tři podezřelé islamisty, informoval deník Die Welt.

Trio je podezřelé z toho, že připravovalo „násilný čin, který ohrožuje bezpečnost státu", uvedli federální státní zástupci ve svém prohlášení. Muži ale byli propuštěni krátce poté poté, co soudce odmítl žádost o jejich další zadržování.

Güstrowská tělocvičná organizace uvedla, že zatčení podpořilo její názor o zákazu vstupu lidí z etnických menšin kvůli bezpečnosti svých členů.

Ein Fitnesscenter in #Güstrow.Heute.Wenn das kein Fake ist, dann ist es abscheulich, krank und verachtenswert.#Rassismus pur. pic.twitter.com/aVkSvZwieE

— Oliver v Dobrowolski (@vonDobrowolski) 26. července 2017

„Od tohoto okamžiku nemohou tělocvičnu navštěvovat žádní spoluobčané s migračním zázemím, chceme tak chránit naše členy," uvedla organizace v oznámení zveřejněném ve středu. Dodala, že toto rozhodnutí bylo přijato „kvůli nedávnému zatýkání pro podezření z terorismu“.

Vzkaz tělocvičny se rychle začal šířit po sociálních sítích a vyvolal velkou kritiku. Oliver von Dobrowolski, člen zelených v Berlíně, uvedl, že oznámení je „odporné a zvrácené. Je to prostě rasismus."

Mluvčí ředitelství Easyfitness v Hannoveru v reakci uvedl, že oznámení je skutečné a tvrdí, že to byl „jasně neúspěšný pokus uklidnit šokované a znepokojené členy".

Prohlášení poté z zmizelo a tělocvična se od něj distancovala. „Obsah nebyl s námi, provozovateli klubu, dohodnut a neodráží filozofii Easyfitness. Distancujeme se od těchto tvrzení a vítáme všechny,“ stojí v novém prohlášení.

Témata:  Německo rasismus uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.