Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva reaguje na nové sankce: Rusko musí opustit 755 amerických diplomatů

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – Rusko bude muset podle prezidenta Vladimira Putina opustit 755 diplomatů Spojených států. Ruské ministerstvo zahraničí v pátek vyzvalo USA, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. 

Šéf Kremlu o konkrétních číslech mluvil dnes v rozhovoru pro ruskou státní televizi. Jde o odvetu za protiruské sankce ze strany USA, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na pátek i Senát.

„Pokud jde o další možná opatření nebo o to, zda je to hodně nebo málo, pak z hlediska práce diplomatického úřadu je to jistě citelné. Protože v Rusku pracovalo a dosud pracuje více než tisíc pracovníků - diplomatů a technického personálu - a 755 z nich teď bude muset svou práci v Ruské federaci ukončit. To je citelné," uvedl Putin.

Rusko v reakci na nové americké sankce, které by podle předpokladů měl prezident Donald Trump podepsat, v pátek kromě výzvy ke snížení počtu Američanů v Moskvě rovněž oznámilo, že od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v ruské metropoli.

Rusko je podle Putina schopné zavést další omezující opatření vůči Washingtonu, ale neudělá to, protože by to poškodilo rozvoj mezinárodních vztahů. „Samozřejmě máme možnost něco udělat a omezit určité sféry našich společných aktivit, které by byly pro americkou stanu citlivé. Ale myslím si, že to není nutné, poškodilo by to rozvoj mezinárodních vztahů," poznamenal šéf ruského státu.

Témata:  protiruské sankce Vladimír Putin Rusko USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy