Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapivý průzkum: Islámského extremismu se nejvíce obávají muslimové

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Washington - Nástup vůči islámu velmi kritického Donalda Trumpa k moci vzbudil mezi muslimskou komunitou v Americe velké obavy. Nevěděli, co od nepředvídatelného prezident čekat. Obecně, muslimové v USA cítí, že jejich spoluobčané je nevidí jako součást americké společnosti, ukázal průzkum výzkumné společnosti Pew Research Center. Ještě více jich je ale znepokojeno nárůstem extremismu ve jménu islámu.

Okolo 75% dotázaných muslimů si myslí, že v USA vládne diskriminace proti muslimům (23% si to nemyslí). 68% je znepokojeno Trumpem, 31% si myslí, že není třeba se obávat. 62% muslimů cítí, že nejsou chápáni jako součást většinové společnosti, 29% se cítí být a 9% odpovědělo jinak. Největší spektrum odpovědí se pojilo s otázkou, jakým se stal život muslima v USA během nedávné doby. 50% řeklo, že těžším, pro 44% se nic nezměnilo a 3% si myslí, že lehčím.

Pocity vůči většinové společnosti a vládě

Spousta vyzpovídaných muslimů se nicméně cítí být hrdými Američany (90%) a zároveň i hrdými muslimy (89%). Věří, že tvrdá práce zde obecně přináší úspěch (70%). Jsou vcelku spokojení se směrem jejich života (80%), naopak velkou nespokojenost (64%) vyjadřují se směřováním země - nárůst o 26% od roku 2011, kdy bylo se směřováním země nespokojeno 38% dotázaných muslimů.  Ještě větší nárůst je spojen s otázkou nepřátelskosti prezidenta vůči komunitě. Zatímco za Obamy v roce 2011 jej jako nepřátelského vnímalo pouhých 5% muslimů, Trumpa vnímá jako nepřátelského 74%.

Co se týče nepřátelství amerických občanů jako celku, 48% respondentů uvedlo, že za posledních 12 měsíců zažili alespoň jeden incident diskriminace (55% žen a 42% mužů). Rostoucí podíl muslimských Američanů (49%) ale říká, že jim a jejich náboženské víře v uplynulém roce vyjádřil podporu. 55% si myslí, že Američané jsou obecně přátelští vůči muslimům v USA, ve srovnání s pouhými 14%, kteří tvrdí, že jsou nepřátelští.

Rozdíl v této otázce existuje mezi ženami a muži. Muslimky obecně jsou více: naštvané z Trumpa (54% proti 37% mužů), více jím znepokojeni (76% vs. 60%), více si myslí, že je vůči nim nepřátelský (81% vs. 68%) a že jsou v USA diskriminováni vůči nim (83% vs. 68%) a že život zde začal být více obtížný pro muslimy (57% vs. 43%).  Jsou též méně spokojené s kurzem země (70% vs. 50%) a méně si myslí, že mají mnoho společného s Američany (52% vs. 68%) a že Američané jsou vůči muslimům přátelští (44% vs. 65%).

Otázka islámského extremismu

Z průzkumu vyplynulo zajímavé zjištění, že velká část amerických muslimů pohlíží s obavami na nárůst extremismu ve jménu islámu na světě. 8 z 10 dotázaných muslimů (82%) říká, že jsou buď velmi znepokojeni (66%) nebo poněkud znepokojeni (16%). Podobný podíl znepokojení je u americké veřejnosti (83%), nicméně muslimové celkově jsou více znepokojeni než američtí dospělí ohledně extremismu ve jménu islámu (66% vs. 49%). Sedm z deseti muslimů je znepokojeno extremismem ve jménu islámu v USA a 49% je znepokojeno domácím extremismem.

Zvýšená obava z globálního extremismu je zvláště výrazná u muslimských žen, starších muslimů a muslimských imigrantů. V současné době téměř deset z deseti muslimských žen (89%) tvrdí, že je znepokojuje nárůst extremismu ve jménu islámu na celém světě (75% mužů vyjádřilo podobnou obavu), zatímco v roce 2011 to bylo 73% (u mužů to bylo 71%).

Nejvíce se začali obávat starší muslimové ve věku 55+. Zatímco v roce 2011 se nárůstu islámského extremismu obávalo 60% (nejméně z celé věkové skupiny), nyní se toho obává 88% (obávají se nejvíce z celé věkové skupiny obávají). Po nich největší růst obav se objevil u muslimové nenarozených v USA. Z 66% v roce 2011 se procento obávajících se islámského extremismu zvedlo na 81%. U muslimů narozených v USA zůstal podíl stejný (82% v roce 2011 i v roce 2017). 73% americké veřejnosti bylo znepokojeno v roce 2011, dnes je znepokojena z 83%.

Co se týče vnímání toho, kolik podpory extremismu existuje mezi muslimy ve Spojených státech. Téměř tři čtvrtiny amerických muslimů (73%) tvrdí, že mezi americkými muslimy existuje jen malá nebo žádná podpora extremismu, zatímco asi jedna šestina tvrdí, že existuje buď „značná" (11%) nebo „obrovská" (6%) podpora extremismu uvnitř muslimské komunity v USA.

Americká veřejnost je v této otázce více rozdělena. 54% dospělých z USA tvrdí, že mezi muslimskými Američany existuje jen malá nebo žádná podpora extremismu. Zhruba třetina (35%) tvrdí, že mezi americkými muslimy existuje „značná“ podpora extremismu a 11% si myslí, že tato podpora je „obrovská.“

Na otázku, zda je ospravedlnitelné zabíjení civilistů ku podpoře politických, sociálních nebo náboženských cílů, 84% amerických muslimů tvrdí, že takovéto taktiky mohou být zřídka (8%) nebo nikdy (76%) být ospravedlnitelné., zatímco 12% říká že někdy (7%) nebo často (5%) mohou být ospravedlnitelné.

Ve srovnání s americkou veřejností jako celku, muslimové spíše považují zabíjení civilistů z politických, sociálních nebo náboženských důvodů za nikdy neospravedlnitelné (76% oproti 59%). Přibližně rovné podíly muslimů (5%) a Američanů jako celku (3%) říkají, že to je ospravedlnitelné. Mnozí Američané ale otázku pochopili v širším kontextu než výzkumníci zamýšleli a za ospravedlnitelné zabití považovali např. zabití v sebeobraně či válečné „zabij nebo buď zabit.“

Témata:  muslimové terorismus USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy