Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se brání nařčení USA: My za severokorejský jaderný problém nemůžeme

Nový lídr čínské komunistické strany Si Ťin-pching
Nový lídr čínské komunistické strany Si Ťin-pching
Foto: chinadaily.com.cn

Peking/Washington - Čína není odpovědná za vznik severokorejského jaderného problému. Dnes to uvedl čínský ministr zahraničí Wang I.

Reagoval tak na "zklamání" amerického prezidenta Donalda Trumpa nad čínským postojem Číny v souvislosti s dalším severokorejským testu balistické rakety. Řešení jaderné otázky v KLDR vyžaduje společné úsilí všech zemí, dodal šéf čínské diplomacie.

"S Čínou jsem velmi nespokojen. Naši bývalí hloupí vůdci jim dovolili vydělat stamiliardy dolarů ročně, ohledně Severní Koreje ale nebylo uděláno NIC, jen se mluví. Nedovolíme, aby to pokračovalo. Čína by tento problém mohla snadno vyřešit!," napsal Trump o víkendu na twitteru.

Mezinárodní společenství by mělo zvýšit tlak na Severní Koreu, která představuje rostoucí hrozbu pro Spojené státy, Japonsko a další okolní země. Shodli se na tom dnes v telefonickém rozhovoru americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe, uvedl ve svém prohlášení Bílý dům. KLDR v pátek odpálila další mezikontinentální balistickou raketu, která prý měla vyslat "tvrdé varování" Američanům.

Podle Abeho opakované pokusy mezinárodního společenství o mírové řešení na Korejském poloostrově nepřinesly žádné výsledky vzhledem k neustále rostoucí agresi Pchjongjangu. "Mezinárodní společenství, včetně Ruska a Číny, to musí začít brát vážně a zvýšit svůj tlak (na KLDR)," řekl dnes Abe. USA a Japonsko podle něj chystají společné kroky, detaily však neupřesnil.

Trump podle prohlášení Bílého domu potvrdil "odhodlaný závazek" Spojených států bránit Japonsko a Jižní Koreu "s využitím všech prostředků" před jakýmkoli útokem.

Témata:  Čína Severní Korea jaderné zbraně USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy