reklama

Soudní dvůr EU minulý týden v předběžném opatření Varšavě nařídil, aby těžbu dřeva v pralese na východě Polska, zařazeném na seznam světového dědictví UNESCO, okamžitě zastavila. Soud tak vyhověl Evropské komisi, která požádala o vydání předběžného opatření, neboť podle ní byla těžba dřeva zahájena v příliš velkém rozsahu a porušuje evropské normy na ochranu přírody.

"Nenecháme se urážet někým, kdo nezná přírodní zákony," řekl podle agentury PAP Szyszko na dnešní tiskové konferenci. Dodal, že by se celý svět měl zapojit do debaty o tom, zda Poláci chrání své lesy efektivně a zda naplňují právní normy EU.

Kácení vynucené přítomností lýkožrouta se podle ministra uskutečňuje na dvou třetinách území pralesa, poslední třetina je zcela bezzásahovou zónou. Lidé se časem budou moci přesvědčit, který ze dvou přístupů funguje při ochraně pralesa lépe, řekl ministr.

"Státní lesy mají povinnost pokračovat v ochranných opatřeních," odmítl na téže tiskové konferenci možnost ukončení těžby člen vedení polských státních lesů Konrad Tomaszewski.