Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zneškodnění IS bude dlouhé a nehezké, upozorňuje šéf zpravodajské služby

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Americké bomby stále padají na země jako Afghanistán, Irák či Sýrie. Mnozí z chaosu v oblasti Blízkého východu vidí právě USA. Většina se však shoduje, že je nutné porazit Islámský stát. To se prý podaří, avšak situace se podle Jamese Clappera v brzké době nezmění.

"IS ztrácí uzemí, zabíjíme jejich bojovníky, znovu získáme Mosul, ale bude to trvat dlouho a nebude to pěkné. Jejich potlačení je dlouhodobou otázkou," uvedl pro Washington Post bývalý generálporučík letectva Spojených států a ředitel Národní zpravodajské služby.

Jak situaci vyřešit? Na to nemá odpověď. "USA Blízký východ nedokážou napravit. Jsou zde problémy se zvyšující se populací, ekonomikou, nespokojeností mladých a dostupnost zbraní. To se v jen tak nezmění," upozorňuje s tím, že musejí být realističtí.

Zcela proto souhlasí s prezidentem Barackem Obamou, který se nechal slyšet, že Amerika již Blízký východ pro svoji ekonomiku nepotřebuje tak, jako tomu bylo dříve, a že problémy regionu vyřešit nedokážou.

Nicméně zároveň věří, že nemohou jen tak vyklidit pole, neboť by to na situaci ve světě mělo negativní dopad. "Musíme být přítomi, abychom místním usnadnili situaci, pomáhali a někdy i ukázali sílu," upozorňuje Clapper.

Témata:  Islámský stát USA terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.