Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné evačky v černohorském parlamentu? Vláda přichystala bič na poslance

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Podgorica - Po sérii ošklivých hádek a násilných střetů v černohorské parlamentu se vláda rozhodla, že zvýší poslancům pokuty za nepatřičné chování. Zákon byl dnes přijat.

Měsíční plat černohorských zákonodárců se podle webu Balkaninsight pohybuje mezi 1500 a 2000 eur (39.000 až 52.000 korun). Pokud se někdo dopustí závažného provinění proti jednacímu řádu, může ho čekat snížení příjmu až o padesát procent.

"Důvodem tohoto rozhodnutí je, bohužel, nevhodné chování poslanců na chodbách a v jednacím sále Skupštiny v poslední době. Ukázalo se, že současná ustanovení jednacího řádu nepostihují všechny možné situace, k nimž reálně dochází," uvádí se ve vysvětlení, které k úpravě jednacího řádu poskytla administrativa zákonodárného sboru.

Skutečností je, že v posledních měsících se v budově parlamentu mezi poslanci vládních a opozičních stran odehrály nejen ostré slovní výměny názorů, ale i rvačky s údery pěstmi, fackami, taháním za vlasy a kopanci.

Násilí propuklo, když vládní většina zbavila poslanecké imunity dva čelné představitele opoziční Demokratické fronty, Andriju Mandiče a Milana Kneževiče, kvůli jejich údajnému zapojení do loňského zmařeného puče v Černé Hoře.

Témata:  Černá Hora násilí pokuty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy