Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné evačky v černohorském parlamentu? Vláda přichystala bič na poslance

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Podgorica - Po sérii ošklivých hádek a násilných střetů v černohorské parlamentu se vláda rozhodla, že zvýší poslancům pokuty za nepatřičné chování. Zákon byl dnes přijat.

Měsíční plat černohorských zákonodárců se podle webu Balkaninsight pohybuje mezi 1500 a 2000 eur (39.000 až 52.000 korun). Pokud se někdo dopustí závažného provinění proti jednacímu řádu, může ho čekat snížení příjmu až o padesát procent.

"Důvodem tohoto rozhodnutí je, bohužel, nevhodné chování poslanců na chodbách a v jednacím sále Skupštiny v poslední době. Ukázalo se, že současná ustanovení jednacího řádu nepostihují všechny možné situace, k nimž reálně dochází," uvádí se ve vysvětlení, které k úpravě jednacího řádu poskytla administrativa zákonodárného sboru.

Skutečností je, že v posledních měsících se v budově parlamentu mezi poslanci vládních a opozičních stran odehrály nejen ostré slovní výměny názorů, ale i rvačky s údery pěstmi, fackami, taháním za vlasy a kopanci.

Násilí propuklo, když vládní většina zbavila poslanecké imunity dva čelné představitele opoziční Demokratické fronty, Andriju Mandiče a Milana Kneževiče, kvůli jejich údajnému zapojení do loňského zmařeného puče v Černé Hoře.

Témata:  Černá Hora násilí pokuty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy