Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Až zemře královna Alžběta II., do světa bude vyslána šifrovaná zpráva. Co v ní bude stát?

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn – Britská královna Alžběta II. letos v dubnu oslavila 91. narozeniny, na trůnu už sedí více než 65 let. Není proto divu, že se mluví o tom, co se stane, až jednou zemře. Zajímavé třeba je, že zpráva o úmrtí královny se k premiérovi či premiérce nedonese přímo, ale v podobě šifrované zprávy.

Alžběta II. má už 91 let a velká část Britů si nepamatuje na dobu, kdy nebyla na trůně. A přestože je panovnice stále čilá a plní většinu svých státnických povinností, pomalu se začíná mluvit o tom, kdo ji nahradí. První na řadě je samozřejmě její nejstarší syn, princ Charles. Spekuluje se ale o tom, že by se na trůn mohl rovnu dostat Charlesův syn, princ William.

Kdo Alžbětu nahradí, je zatím ve hvězdách, jedno je ale jisté. Její smrt nebude oznámena přímo, ale prostřednictvím kódu. Jak uvádí britský deník The Guardian, až přijde čas, osobní tajemník jejího veličenstva použije tajný kód, aby oznámil předsedovi vlády, že královna zemřela.

Právě premiér by měl být jedním z prvních, kdo se o skonu panovnice dozví. Až pak se zprávu dozví veřejnost. Královský soukromý sekretář zavolá předsedovi vlády na bezpečnou linku a řekne kód: „London Bridge is Down", tedy „Londýnský most je dole“.

Poté bude stejná kódová zpráva předána vládním činitelům ze 36 dalších zemích, které tvoří Commonwealth, jehož hlavou je právě královna. Jakmile dostanou informaci o smrti panovnice jednotlivé vlády, média budou moci informovat veřejnost.

V době sociálních sítí je pravděpodobné, že se lidé zprávu dozvědí prostřednictvím Twitteru nebo Facebooku nebo zpravodajské zprávy zveřejněné některou ze světových tiskových agentur.

Hlasatelé zpráv budou muset informaci oznámit oděni v černém a na bránu Buckinghamského paláce bude zavěšena černá vlajka. Následovat bude 12 dní oficiálního smutku, na které naváže pohřeb ve Westminsterském opatství.

Témata:  Královna Alžběta II. královská rodina Velká Británie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.