Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rumunsko si připomnělo hrůzy romského holocaustu. Vláda se o naši situaci nestará, tvrdí přeživší

Rumunsko, ilustrační foto
Rumunsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bukurešť - Smrt tisíců Romů za druhé světové války si dnes připomínali lidé v Rumunsku. V Rumunsko žije více než milion Romů. Mnoho z nich je chudých a čelí předsudkům, uvedla agentura AP.

Památný den romského holokaustu byl stanoven na výročí povraždění téměř tří tisícovek lidí při likvidaci takzvaného cikánského rodinného tábora v Osvětimi v noci z 2. na 3. srpna roku 1944. Celkem podle odhadů během romského holokaustu přišlo o život čtvrt milionu až půl milionu lidí.

Ministerstvo zahraničí v Bukurešti uvedlo, že mladé generace by se měly učit o "této tragické epizodě v evropských dějinách". Dnes otevřená výstava také připomíná osud rumunských Romů, z nichž podle ústavu Elieho Wiesela bylo 50.000 deportováno do nehostinných stepí v Podněstří a 11.000 přišlo o život. Někteří historici uvádějí ještě vyšší čísla, 19.000 až 36.000 obětí z řad rumunských Romů.

Na hrůzy holocaustu dnes vzpomínali také přeživší. „Bylo nás asi stovka rodin. Když přišlo jaro, nezbyla z nás ani polovička," zavzpomínal šestaosmdesátiletý Constantin Braila, který byl deportován jako třináctiletý chlapec a viděl umírat matku, sourozence a dědečka. „Všichni zemřeli v důsledku hladu, vší, špíny a nedostatku léků," řekl.

Braila si postěžoval, že od státu žádné odškodnění nedostal. „Myslím, že vláda se o naši situaci nestará," řekl. Podle prohlášení rumunského ministerstva by přeživší měli těžit ze „slušných sociálních podmínek". Prohlášení současně vyzvalo vládní úřady a nevládní organizace ke spolupráci při potírání diskriminace a etnické či rasové nesnášenlivosti.

„Připomínáme si strašlivé události. Je velmi důležité, aby lidstvo nezapomnělo, co se dělo během holokaustu," uvedl americký velvyslanec Hans Klemm na výstavě.

Témata:  romové Rumunsko holocaust

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.