Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara chce bezvízový styk, ale podmínky neplní. Co bude dál?

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Brusel - Ačkoli Evropská komise navrhla zrušení víz pro občany Turecka, europarlament se staví proti. "Je vyloučené, že bychom začali jednat, aniž by Ankara splnila všechny požadavky," prohlásil dnes šéf EP Martin Schulz.

Ze 72 podmínek zůstává otevřených ještě pět kapitol: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony. Původně měli Turci do schengenského prostoru cestovat na 90 dní bez víza už od konce června.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týden ale uvedl, že Ankara své protiteroristické zákony nezmění jen proto, že to požaduje Evropská unie. Dnes ho podpořil turecký ministr pro záležitosti Evropské unie Volkan Bozkir.

Schulz dnes v rozhovoru poskytnutém rádiu Deutschlandfunk uvedl, že kvůli nesplněným podmínkám zatím návrh na zrušení bezvízového styku neposlal do příslušného výboru, který ho musí předjednat. "Nejde totiž o kvantitu, ale o kvalitu, a s kvalitou je to tak, že dvě velmi důležité podmínky - ochrana dat a protiteroristické zákony - nejen, že nebyly splněny, ale (Turci) se do nich ani nepustili," uvedl Schulz.

Aby začal europarlament o návrhu jednat v říjnu, muselo by podle sociálnědemokratického politika Turecko začít zbylé podmínky řešit neprodleně. Skepticky se dnes na účet Turecka a jeho ochoty spolupracovat s Evropskou unií vyjádřil německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Všechny podmínky stanovené v dohodě s EU podle něj Ankara nesplní.

Témata:  Martin Schulz EU Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy