Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí senátoři chystají zákon k ochraně vyšetřovatele Muellera před Trumpem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Dva američtí senátoři připravují zákon, který by měl sloužit k ochraně pozice zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera zabývajícího se takzvanou ruskou kauzou prezidenta Donalda Trumpa.

Trump dal několikrát najevo, že mu Mueller od svého jmenování leží v žaludku a že by jej rád odvolal.

Členové senátního právního výboru, republikán Tom Tillis a demokrat Chris Coons, ve svém návrhu počítají s tím, že jakýkoli zvláštní vyšetřovatel jmenovaný ministerstvem spravedlnosti se bude moci proti případnému odvolání ze strany prezidenta bránit u soudu, který by měl zasednout neprodleně.

"Je stěžejní, aby měli zvláštní vyšetřovatelé nezávislost a zdroje, které potřebují k vedení vyšetřování," uvedl podle AP Tillis v prohlášení.

Mueller byl ministerstvem jmenován v květnu krátce poté, co Trump náhle propustil šéfa FBI Jamese Comeyho. Poté dal dohromady tým profesionálů, kteří podrobně zkoumají možné napojení Rusů na Trumpovu kampaň. Zatímco prezident je k němu velmi kritický a v médiích se čas od času objevují spekulace o jeho chystaném odvolání, mezi poslanci Kongresu má Mueller značný respekt a podporu.

Témata:  Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress) USA Robert Mueller

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.