reklama

Španělský Červený kříž uvádí, že 14 migrantů bylo zraněno a následně ošetřeno, protože utrpěli zranění, když se spolu s dalšími běženci vrhli na hraniční ploty oddělující Ceutu od Maroka. 

Ve tweetu organizace uvedla, že migranti byli odvezeni do městské nemocnice se škrábanci a zlomeninami. Ošetřeni byli i tři příslušníci bezpečnostních složek. Ministerstvo vnitra incident nekomentovalo.

Španělská zpravodajská agentura Europa Press uvedla, že se plot pokusilo překonat asi 200 přistěhovalců, jen 60 z nich se ale podařilo překážky překonat.

Tisíce migrantů ze subsaharské Afriky, kteří žijí nelegálně v Maroku, se každoročně snaží dostat do Evropy tak, že přelézají až 20 metrů vysoké ploty z ostnatého drátu, které obklopují města Ceuta a Melilla, další španělskou enklávu v severní Africe.

Ti, kterým se podaří přes hranici dostat, jsou dočasně umístěni v migračních ubytovacích střediscích. Nakonec jsou repatriováni nebo propuštěni.

Agentura Europa Press uvedla, že šlo o první takový hromadný průnik běženců do Ceuty od února. Tehdy hraniční bariéru v Ceutě překonala téměř tisícovka migrantů.