Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý tisk hodnotí výsledky dieselového summitu velmi kriticky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Volkswagen

Berlín - Dohoda automobilek o úpravách softwaru, které podle výrobců povedou ke snížení emisí oxidů dusíku v jednotlivých autech o 25 až 30 procent, se nesetkala s kladným ohlasem. Podle německých médií jde obrazně jen o placebo a homeopatii.

"A to má být všechno?," ptá se po summitu deník Neue Osnabrücker Zeitung. "Výsledek dieselového summitu je zklamáním, i když měl člověk jen malá očekávání. Těžko věřit, že se úpravami softwaru podaří dosáhnout toho, aby nebyly v širokém měřítku překračovány hraniční hodnoty znečištění. Politika přijala pochybný kompromis," konstatuje list. Jak malý význam podle něj vláda tématu přikládá, se ukazuje i na tom, že kancléřka Angela Merkelová na jednání vůbec nebyla.

Také deník Süddeutsche Zeitung vyjadřuje přesvědčení, že se "homeopatickými ústupky" nedá velká krize zvládnout. Kölner Stadt-Anzeiger píše o placebu.

List Die Welt za problém označuje už to, že se summit musel vůbec uskutečnit, když předtím léta politici nedokázali prosadit dodržování maximálních hodnot znečištění ovzduší. K jednání je podle deníku donutila až reálná možnost, že v některých městech bude jízda starších dieselů úplně zakázána.

Za žalostný považuje výsledek jednání list Frankfurter Rundschau, podle něhož se ukázalo, že hlavní slovo má automobilový průmysl, nikoliv vláda. Za největší poražené ale považuje "obyvatele center měst, z nichž každý rok asi 10.000 předčasně zemře kvůli příliš vysoké koncentraci oxidů dusíku ve vzduchu".

Některé listy si všímají také toho, že německý automobilový průmysl, na který v poslední době dolehlo hned několik skandálů, dal sotva najevo politování. Deník Wiesbadener Kurier zase konstatuje, že přítomnost zástupců automobilek, avšak absence ochránců životního prostředí či spotřebitelů na středečním jednání jasně ukazuje, kde leží priority.

Témata:  dieselgate Německo noviny a tisk Volkswagen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.