Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzbecký novinář žijící v Rusku má být vyhoštěn, doma mu prý ale hrozí smrt

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská Rada pro lidská práva dnes protestovala proti zadržení redaktora opozičního listu Novaja gazeta, jemuž hrozí vypovězení do Uzbekistánu. Novinář Ali Feruz, který má uzbecké občanství, ze středoasijské země uprchl do Ruska v roce 2009, údajně před pronásledováním místní tajnou policií.

Feruz, vlastním jménem Chudoberdy Nurmatov, by měl být podle televize NTV v Uzbekistánu souzen za údajné verbování do extremistických organizací a hrozí mu smrt. Rozhodnutí o vyhoštění ruské úřady zdůvodnily tím, že novinář porušil pravidla pro pobyt v Rusku. To jeho advokáti popírají.

Feruz už tři roky v Rusku neúspěšně žádá o poskytnutí statusu uprchlíka, napsala Novaja gazeta. Jeho matka i sourozenci jsou občany Ruské federace. Zadržen byl v úterý, po zatčení se podle ruského listu pokusil o sebevraždu.

S prosbou o pomoc se na ruského prezidenta Vladimira Putina obrátil šéfredaktor Nové gazety Dmitrij Muratov. V otevřeném dopisu Putinovi napsal, že případné Feruzovo vyhoštění může skončit tragédií, za níž by neslo odpovědnost Rusko.

Rada pro lidská práva, poradní sbor šéfa Kremlu, dnes konstatovala, že vyhoštění by odporovalo evropské konvenci o ochraně lidských práv, protože členové Feruzovy rodiny jsou ruští občané.

Témata:  Rusko novináři Vladimír Putin

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy