reklama

Dvě tváře AfD

Deník uvádí, že popularita AfD roste nejen mezi novými a radikálnějšími voliči, ale i mezi těmi konzervativními. Že strana dokáže zapůsobit i na konzervativní voliče, podle něj dokazuje například vystupování Jörga Meuthena, který je spolkovým mluvčím AfD.

Meuthen podle serveru prosazuje moderní konzervatismus pro Německo a uvádí, že by se člověk neměl bát postavit se za „vyplývající svobodu a zdravý patriotismus", čímž je schopen apelovat na voliče CDU (Křesťanskodemokratické unie).

Na druhou stranu ale na shromáždění AfD „obdržel nadšený potlesk poté, co vyjádřil svou touhu po jiném druhu republiky" - takové, která by se oprostila od „levičácko-červeno-zelené nákazy".

Lov na voliče

Tím podle deníku narážel na německou stranu Die Linke (Levice), středolevé sociální demokraty a Stranu zelených. Jak deník dále upozorňuje, ve svém projevu se také nepřímo odkazoval na vyjádření Akifa Pirinçciho, německého spisovatele tureckého původu, který proslul svými kontroverzními výroky.

„Na demonstraci protiimigrační Pegidy v říjnu 2015 obvinil německé politiky z toho, že ‚ztratili veškerý respekt svých lidí'. Vinil je také, že chtějí své kritiky odklidit ze země. Dodal, že existují alternativy, ‚ale koncentrační tábory v současnosti nejsou v provozu,'" připomíná deník tehdejší Pirinçciho slova.

Podle deníku je možné, že Meuthenův odkaz na Pirinçciho mohl být pouhou náhodou. „Ale je také možné, že šlo o chladnou vypočítavost. AfD v současnosti mění celou německou politickou scénu a její úspěch záleží nejen na voličích, kterým dělá starosti imigrace, ale také na neskrývaných rasistech," uvádí deník.

Úspěšná kombinace „serióznosti s kapkou xenofobie" podle deníku konzervativcům v západním Německu dělá velké starosti.

Zklamání z Merkelové

Vzestup AfD byl podle deníku umožněn zejména zklamáním a frustrací z německé kancléřky Angely Merkelové. Strana koneckonců vznikla jako reakce na nespokojenost s politikou Merkelové ohledně krize eurozóny a nyní reaguje na zklamání lidí z její politiky ohledně migrační krize.

Roli Merkelové ve vzestupu AfD si nyní podle deníku začíná uvědomovat i CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska), která je partnerem CDU Merkelové. Domnívá se například, že politika otevřených dveří, kterou prosadila Merkelová, do Německa přitáhla stovky tisíc migrantů, kteří by se jinak na cestu nevydali.

Hlasy proti Merkelové a odloučení CDU a CSU znějí z různých míst ve straně – od předsedy Horsta Seehofera, německého ministra dopravy Alexandra Dobrindta nebo bavorského ministra financí Marcuse Södera.

Deník poukázal na vyjádření Seehofera, podle kterého by situace mohla dojít až k tomu, že by se CSU při volbách v roce 2017 mohla vydat po vlastní ose a nepodpořit Angelu Merkelovou jako kandidátku na kancléřku. Takový krok by podle deníku byl bezprecedentní.