Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o moc? Ekvádorský prezident zbavil dekretem svého viceprezidenta všech pravomocí

Vlajka Ekvádor
Vlajka Ekvádor
Foto: Pixabay

Quito - Latinskoamerické státy už celá desetiletí sužuje korupce. Ekvádorský prezident Lenín Moreno zbavil dekretem všech pravomocí svého viceprezidenta Jorgeho Glase, s nímž byl teprve letos na jaře zvolen do úřadu. Učinil tak poté, co se tento týden v médiích objevila podezření o Glasově korupčním jednání.

Toho se měl dopustit ještě jako viceprezident předchozí hlavy států. Server BBC nazval vývoj v Ekvádor "Hrou o trůny", podle něj jde totiž o boj o moc ve vládní socialistické straně.

Tento týden informoval list O Globo o audionahrávce, podle níž měl Glas požadovat úplatky od brazilské stavební firmy Odebrecht za přidělení veřejných zakázek. Glas byl viceprezidentem už od roku 2013, kdy byl hlavou státu Rafael Correa. Glas korupční jednání popřel a odstoupit odmítl.

"Byl jsem zvolen na čtyři roky a svůj mandát dokončím," prohlásil Glas ve čtvrtek. Podle ekvádorské ústavy prezident nemůže viceprezidenta odvolat, protože je to funkce volená lidovým hlasováním.

Brazilská společnost Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii kolem přidělování zakázek státní firmy Petrobras a loni vyšlo najevo, že že uplácela i politiky v nejméně 12 zemích Latinské Ameriky.

Ekvádorský viceprezident Glas také obvinil prezidenta Morena ze zrady společného projektu vládní strany zvaného Občanská revoluce, který zahájil bývalý prezident Rafael Correa.

Témata:  Ekvádor

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy