reklama

Snímek odhalil 7 centimetrů velký objekt uvnitř břicha dítěte. Lékař si proto myslel, že jde o nevyvinuté dvojče dítěte. Ukázalo se však, že jde o případ takzvaného „plodu v plodu“, což je extrémně vzácná abnormalita, kdy plod pojme jeho vlastní dvojče. Laicky by se dalo říci, že se chlapeček narodil těhotný, napůl vyvinuté tělo chlapečka s mozkem, rukou a nohama se nacházelo pod žaludkem narozeného chlapce. .

Po identifikaci hmoty chirurgové úspěšně novorozence operovali a odstranili z jeho břicha sedmicentimetrový plod. V celosvětovém měřítku bylo zaznamenáno méně než 100 případů „plodu v plodu", přičemž tato abnormalita se vyskytuje pouze u jednoho ze 500 000 narozených dětí, uvádí server IFL Science. 

Jedna teorie o tom, jak se to stane, naznačuje, že „parazitující" dvojče je na počátku normální plod, který sdílí placentu se svým sourozencem. Brzy během těhotenství však hostitelské dvojče druhé dvojče obklopí. Dvojče, která je takto obaleno, se stává „parazitem", protože potřebuje krev hostitelského dvojčete, aby mohlo přežít. 

V takovém případě nemá parazitní dvojče orgán, který potřebuje, aby přežilo mimo tělo druhého dvojčete a zároveň ohrožuje život hostitele, protože se obě dvojčata snaží dostat potřebnou výživu z jediné pupeční šňůry. Obvykle nemá parazitní dvojče žádný mozek nebo životně důležité orgány.

V tomto případě však doktoři uvedli, že v parazitním plodu vidí mozek . „Byl uvnitř fetálního vaku novorozence," řekl doktor Thorat, který provedl počáteční skenování. „Viděl jsem kosti horních a dolních končetin plodu. Viděl jsem malou hlavu s mozkem uvnitř," dodal Thorat. Dodal však, že parazitní dvojče nemělo lebeční kosti.

Dítě a jeho matka byly po chirurgickém zákroku přesunuty do nemocnice Titan v Thane, kde se oba dobře zotavují, dodal k neobvyklému případu server IFL Science.