Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povolební průzkum na Slovensku: Které straně výrazně stoupla popularita?

Vlajka SR
Vlajka SR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Na Slovensku byl proveden první povolební průzkum. Vyplynulo z něj, že si výrazně polepšili nacionalisté vládní Slovenské národní strany (SNS). Popularita roste ale i krajně pravicovému seskupení Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) a nejsilnější opoziční straně Svoboda a solidarita (SaS).

Největší podpoře se dlouhodobě těší sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, kteří v průzkumu získali 29,8 procenta hlasů rozhodnutých voličů. To je mírně lepší výsledek, než jakého strana dosáhla ve volbách.

Na druhém místě v průzkumu skončila s podporou 16,2 procenta opoziční SaS, která ve volbách dostala 12,1 procenta hlasů.

O téměř polovinu se proti březnovým volbám zvýšila podpora SNS, která nyní dosáhla 12,4 procenta. Dvouciferného výsledku (11,7 procenta) v sondáži zaznamenala také LSNS, která by tak místo současných 14 poslanců měla ve 150členné sněmovně 19 zástupců.

Do sněmovny by se dostalo sedm z osmi současných parlamentních stran. Podpora strany Síť, kterou po volbách kvůli její spolupráci se Směrem-SD opustili tři z deseti zvolených poslanců, dosáhla pouze 1,8 procenta.

Témata:  Slovensko Marián Kotleba průzkumy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy