Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr se postavil za celníky, kteří na Slovensku stříleli po migrantech

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák se postavil za celníky, kteří u hranic s Maďarskem stříleli po prchajícím vozidle s uprchlíky. Politování nad zraněním ženy vyjádřil prezident Andrej Kiska.

Slovenští celníci během akce zadrželi dohromady šest převáděčů a 11 uprchlíků. Migranti cestovali ve čtyřech osobních vozech s maďarskými a rumunskými poznávacími značkami. Střelba u města Velký Meder se ozvala poté, co se řidič jedno z vozidel pokusil celníkům ujet.

"Nemůžeme vědět, kdo a co se v autě nachází a auto rovněž může ohrozit nevinné civilisty. Riziko zranění při takovýchto zákrocích je vždy obrovské," citovala Kaliňáka slovenská média. Členové ozbrojených složek mají podle ministra právo použít i služební zbraň, pokud řidič vozu odmítne uposlechnout jejich příkazy.

Podle ministra počty uprchlíků na slovenské hranici jsou srovnatelné s loňským rokem, Kaliňák ale připustil zavedení kontrol na hranicích. Namátkové kontroly vozidel na hraničních přechodech Slovensko uplatňovalo již loni.

Témata:  Slovensko uprchlíci policie SR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy