Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderní severokorejská hrozba dopadá na Japonsko. Připomíná zkázu Hirošimy

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Hirošima - Jaderné a raketové zbrojení totalitní Severní Koreje zvyšuje naléhavost mementa zkázy japonské Hirošimy, na kterou Spojené státy v závěru druhé světové války svrhly atomovou bombu. U příležitosti dnešního 72. výročí útoku na japonské město to napsala agentura AP. Starosta Hirošimy vyzval jaderné státy k podpoře celosvětového zákazu jaderných zbraní.

Připomínání zničení Hirošimy v důsledku prvního jaderného bombardování volá po tom, aby se podobná tragédie již nikdy neopakovala. Podle AP jsou tyto výzvy o to naléhavější, čím víc se blíží komunistická KLDR k získání jaderných zbraní a raket schopných je nést.

"Toto peklo není věcí minulosti," řekl na pietní ceremonii starosta Hirošimy Kazumi Matsui. "Dokud existují jaderné zbraně a politici vyhrožují jejich použitím, jejich hrůza může kdykoliv vstoupit do naší současnosti. Mohli byste sami zažít jejich krutost," dodal.

Matsui zároveň vyzval jaderné státy a Japonsko, aby se přidaly k dohodě o celosvětovém zákazu jaderných zbraní, kterou na začátku července přijalo 122 států OSN. Mocnosti, které disponují nukleárními zbraněmi, ale také například Česká republika, jednání bojkotovaly.

Ujednání nyní čeká ratifikační proces. Ani pak ale nebude mít žádný praktický právní dopad na státy, které jaderné zbraně vlastní. Dohoda je chápána spíše jako součást diplomatického tlaku na celosvětové nukleární odzbrojení.

Státy, které se rozhodly k úmluvě přistoupit, se zavazují, že nikdy a za žádných okolností nebudou o jaderné zbraně usilovat, nebudou je skladovat a neumožní transport takového arzenálu přes své území. Rovněž slibují, že jaderné zbraně nikdy nepoužijí a ani nikdy neprovedou žádný test jaderné zbraně.

Shození atomové bomby z letadla na Hirošimu zabilo kolem 140.000 civilistů. Stejný americký útok na Nagasaki o tři dny později připravil o život dalších přibližně 70.000 lidí. Údery přiměly Japonsko, aby se na konci druhé světové války vzdalo.

Témata:  Severní Korea II. světová válka USA Japonsko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.