reklama

Dodal, že Tillersonovi objasnil důvod a vysvětlil podstatu odvetných opatření Moskvy po přijetí nových amerických sankcí vůči Rusku na začátku měsíce.

Dnešní schůzka byla první od ruské odvety za americké sankce v podobě omezení personálu amerických zastupitelských úřadů v Rusku o 755 pracovníků. Tillerson a Lavrov se sešli na okraj schůzky zástupců zemí jihovýchodní Asie sdružených v organizaci ASEAN.

"Cítili jsme připravenost našich amerických kolegů pokračovat v dialogu. Myslím, že jiná cesta ani není možná," uvedl Lavrov, kterého citovala agentura Reuters.

Dodal, že s Tillersonem mluvili o otázce severokorejského jaderného a raketového programu a o boji proti kybernetickému zločinu. "Rusko je otevřené kontaktu s USA ohledně KLDR a doufá, že americká strana bude vůči této myšlence vstřícná," uvedl podle agentury TASS šéf ruské diplomacie.

Oba politici hovořili také o Ukrajině a Sýrii. V "dohledné době" se podle Lavrova uskuteční setkání zvláštního představitele USA pro Ukrajinu Kurta Volkera a poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Vladislava Surkova, který má Ukrajinu v Kremlu na starosti.