reklama

Italští poslanci definitivně schválili registrované partnerství homosexuálů, když na dnešním zasedání nejprve vyslovili důvěru premiérovi Matteu Renzimu, který o ni požádal v souvislosti s tímto zákonem. Později odpoledne ještě musejí poslanci zákon formálně potvrdit.

Pro důvěru premiérovi se dnes vyslovilo 369 ze 630členné Poslanecké sněmovny, 193 poslanců bylo proti, dva se zdrželi. Vláda premiéra Renziho spojila hlasování o důvěře se zákonem již v únoru v Senátu, který návrh na registrované partnerství tehdy schválil značně okleštěný, což musel udělat sám Renzi kvůli odporu ve vlastní středolevicové koalici.

Vypuštěna z návrhu zákona tak v únoru byla ta část, která by homosexuálům dovolovala adoptovat partnerovy biologické potomky. Zákon ale nevylučuje přiznání rodičovských práv partnerovi stejného pohlaví soudní cestou případ od případu, jak tomu bylo i doposud.

Naopak vzájemná vyživovací povinnost partnerů, možnost pobírat vdovský či vdovecký důchod, udělení občanství partnerovi ze zahraničí, právo navštěvovat partnera v nemocnici či možnost přijmout partnerovo příjmení v normě zůstaly.