Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz chce vést sociální demokraty i po porážce od Merkelové

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín – I pokud SPD v zářijových volbách podlehne konzervativní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, chce šéf německých sociálních demokratů Martin Schulz zůstat v čele strany.

Dosavadní průzkumy SPD příliš šancí na vítězství nedávají. „Na příštím stranickém sjezdu se samozřejmě budu ucházet o znovuzvolení," řekl Schulz v pondělí. Podle něj by se SPD hodil delší rytmus při střídání předsedů.

Do voleb zbývá ještě skoro sedm týdnů a volební kampaň se teprve rozjíždí. Začátkem září navíc Schulze čeká přímý televizní souboj s Merkelovou, který by mohl předvolebními kartami ještě zamíchat.

Schulzovi škodí kauza dolnosaského předsedy vlády Stephana Weila (SPD), který v roce 2015 své vládní prohlášení k dieselové aféře Volkswagenu předem zaslal ke kontrole této automobilce. O tom, že Weilovy potíže negativně dopadají také na Schulze, je podle průzkumu pro deník Bild přesvědčeno 50,7 procenta Němců, o opaku jen 22 procent.

Sociální demokraté podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění ztrácejí na CDU/CSU 12 až 15 procentních bodů, a jejich vítězství tak zatím mnoho nenasvědčuje.

Témata:  Martin Schulz Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy