Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo odškodní muže odsouzené v minulosti za homosexualitu

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německo rehabilituje a odškodní muže odsouzené v minulosti za homosexualitu. Na paragraf 175 doplatilo na 50 tisíc mužů.

Trestné zůstaly homosexuální styky mezi muži mladšími 18 let až do roku 1994. V Německé demokratické republice (NDR) paragraf zrušili již v roce 1968. Už v roce 2000 Spolkový sněm přijal usnesení, v němž lituje převzetí paragrafu 179 do poválečného právního řádu. O dva roky později anulovalo Německo rozsudky nad homosexuály vynesené na jeho základě v době nacistické diktatury. Poválečná rozsudky ale dosud zůstávají v platnosti.

"Stát se provinil, neboť znesnadnil život mnoha lidem. Paragraf 175 byl od samotného počátku protiústavní," uvedl dnes ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Spolková republika Německo převzala po svém vzniku na konci 40. let do svého právního řád paragraf 175 trestající homosexualitu, jehož původní podobu z 19. století v roce 1935 zpřísnili nacisté. Až do roku 1969, kdy byl paragraf zmírněn, dostalo na jeho základě zčásti dlouholeté tresty odnětí svobody asi 50.000 mužů. Po roce 1969 na jeho základě justice odsoudila dalších asi 3500 lidí.

Kolektivní rehabilitaci prostřednictvím přijetí anulačního zákona doporučil vládě posudek mnichovského právníka, profesora Martina Burgiho. Obětem paragrafu 175 to podle něj totiž ušetří další příkoří způsobená vymáháním zrušení rozsudků jednotlivě před soudy.

Německý Svaz leseb a gayů (LSVD) vyzval vládu, aby zákon rušící rozsudky přijala ještě v tomto volebním období. Řada obětí by se totiž později nemusela rehabilitace dočkat.

Témata:  Německo homosexuálové muži

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.