reklama

Podle bývalého ředitele britské zpravodajské služby GCHQ Roberta Hannigana může být v sázce národní bezpečnost. Země totiž potřebuje mladé lidi, kteří jsou v digitálním světě jako doma. Hannigan to řekl v rozhovoru s britským deníkem The Daily Telegraph.

"Pokud se vám zdá, že dovolenou trávíte neúspěšnými pokusy odtrhnout své děti od wi-fi nebo digitálních přístrojů, nezoufejte. Vaše chabé rodičovské schopnosti jim možná pomáhají a zachraňují zemi," dodal Hannigan, jenž GCHQ opustil na začátku roku.

Rodiče se podle něj často bojí virtuálního světa, protože mu nerozumí tolik jako jejich děti. "Potřebujeme mladé lidi, kteří tento digitální svět prozkoumávají, stejně jako objevují fyzický svět," uvedl Hannigan. Dodal, že v Británii je "zoufalý nedostatek" lidí s počítačovými dovednostmi. Proto jsou podle něj nepřátelé často napřed.

Hackeři v uplynulých měsících podnikli například útoky na britský parlament a státní zdravotnictví. Poslanci, jejich asistenti a nemocnice se nedostali do svých počítačových systémů plných citlivých informací, připomněla agentura Reuters.