reklama

Chuck Hagel pro Atlantic Council uvedl, že nový americký prezident by měl se svým ruským protějškem komunikovat a jednat. "Jinak se můžeme velmi rychle ocitnout v pokračování studené války. Aktuálně neexistuje opravdové strategické přemýšlení o situaci. Spíše vidíme taktické odrážení jednotlivých krizí," popisuje.

A varuje také před navyšováním vojenských sil NATO na východě Evropy. "Vlastně jsou zatím ty plány v pořádku, ale byl bych s tím opatrný. Může vás to zavést od situace, do které jste se nechtěli dostat. Nemyslete si, že když povoláte armátu, bude to všechno. Vždy se to vyhrotí," upozorňuje.

Podle něj je nyní třeba národní debata o roli USA ve světě a dodává, že oba hlavní kandidáti na příštího amerického prezidenta přinesou zajímavý přístup ke světové politice.

Doporučuje však, že ať už zvítězí kdokoliv, měl by začít s Putinem jednat. "Nemusí to být pěkné, ale známe ho dostatečně. Jedná s jednotlivými vůdce postupně. A než se tak opravdu stane, bude Rusko reagovat na kroky NATO," uvedl.

Dodal zároveň, že by NATO nemělo přeceňovat své síly v Sýrii. "Problémy na Blízkém východě nevyřeší NATO ani armáda. Řešení musí přijít od místních občanů. Nechceme zde zavádět západní instituce a podobně. Nebude to fungovat. Snad jsme se poučili z Iráku," doufá.