Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanada se potýká s velkým přílivem běženců, otevírá uprchlický tábor na hranici s USA

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Ottawa - Kanadské úřady se kvůli nebývalému přílivu běženců ze Spojených států rozhodly otevřít uprchlický tábor poblíž americké hranice.

Zařízení, které v současnosti buduje kanadská armáda, bude mít kapacitu až 500 osob, uvedla stanice BBC. Ze stejných důvodů se již začátkem srpna rozhodl Montreal dočasně předělat na středisko pro uprchlíky část olympijského stadionu.

Uprchlíci převážně haitského původu se z USA začali přesouvat na sever v souvislosti s nevstřícnou imigrační politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Za první polovinu letošního roku do Kanady přešlo 4345 žadatelů o azyl, což je výrazný nárůst proti minulým letům.

Více než 3300 z toho zamířilo do provincie Quebec, kde se nachází jak montrealský stadion, tak připravovaný tábor u obce Saint-Bernard-de-Lacolle ležící nedaleko hranice s americkým státem New York.

Jen za červenec pak na quebecké území přišlo 1200 lidí, řekla BBC Francine Dupuisová z místní agentury pro pomoc uprchlíkům.

Témata:  USA Kanada Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.