Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před turisty na pláži přistál člun s uprchlíky + VIDEO

Španělsko
Španělsko
Foto: Reprofoto

Madrid – Hodně nečekaný pohled čekal na turisty na  pláži v jižním Španělsku. Přímo před nimi přistál člun s několika desítkami afrických uprchlíků. Než se Afričané rozprchli, někdo situaci zachytil na video, které se dnes objevilo ve sdělovacích prostředcích.

Policie považuje přistání člunu za bílého dne na tak rušném místě za mimořádně nezvyklé. Vše se odehrálo ve středu odpoledne na pláži Playa de los Alemanes u městečka Zahara de los Atunes poblíž Cádizu. Plavidlo překonalo Gibraltarský průliv.

Příliv uprchlíků do Španělska se podle úřadů zvyšuje a letos by jich do této západoevropské země mohlo dorazit více než do Řecka. Za prvních šest měsíců se do Evropy z Afriky a Blízkého východu dostalo 100 tisíc uprchlíků, z nichž většina překonala moře.

Mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joel Millman řekl, že do 6. srpna do Španělska dorazilo 8183 uprchlíků, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku trojnásobek. Do Řecka do tohoto data přišlo letos 11.700 lidí. Zatímco loni na cestě do Španělska za celý rok zahynulo 128 lidí, za první půlrok letošního roku to bylo už 120 osob.

Podle odborníků, které dnes citovala agentura Reuters, Afričané v poslední době volí co nejlevnější způsob, jak se dostat do Evropy, mnozí plují na primitivních loďkách nebo na osobních motorových člunech určených pro jednu nebo dvě osoby. Nejpopulárnější je stále takzvaná libyjská trasa, která končí v Itálii. Přibývá ale lidí, kteří vyrážejí z Maroka, a pro ty je bližší Španělsko.

Podle španělských úřadů se dnes pokusilo 700 lidí dostat do španělské severoafrické enklávy Ceuta, ale ani jednomu se to nepodařilo.

Témata:  uprchlíci Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy